להאזנה:
המרקר PSA הוא חלבון המופרש מבלוטת הערמונית (הפרוסטטה) אל נוזל הזרע, ומהווה מרקר (סמן) לסרטן הערמונית. הטקסטבוק המקובל באורולוגיה, Campbell's Urology, מסביר כי על אף שרמותיו של חלבון זה עשויות לעלות במגוון מצבים, עלייה בחלבון זה משמעותה בעיקר פתולוגיה (מצב בלתי תקין) בבלוטת הערמונית 1:
סרטן הערמונית – פתולוגיה
Overall, the presence of prostate disease (prostate cancer, benign prostatic hyperplasia [BPH], and prostatitis) is the most important factor affecting serum PSA levels.
"ככלל, נוכחותה של מחלה בפרוסטטה (סרטן הערמונית, הגדלה שפירה של הערמונית וכן דלקת בערמונית) היא הפקטור החשוב ביותר המשפיע על רמות PSA". הספרות הרפואית מציינת כי כשבוחנים את הערכים של PSA יש לקחת בחשבון מס' פקטורים כגון גיל, נוכחות של דלקת בדרכי השתן, מחלת פרוסטטה, פרוצדורות שבוצעו לאחרונה וכן טיפול ישיר לערמונית 1:
The interpretation of PSA values should always take into account age, the presence of urinary tract infection or prostate disease, recent diagnostic procedures, and prostate-directed treatments.
מדד לסיכוי סרטן ערמונית
ע"פ הספרות הרפואית המקובלת בתחום, עלייה במרקר זה מהווה מדד הן לסיכוי לסרטן ערמונית בעתיד והן למדד סיכוי לאתר סרטן ערמונית בביופסיה בזמן הנתון. כמו כן, ככל שרמות PSA עולות, כך עולה הסיכוי לאתר סרטן בביופסיה 1:
In addition to predicting future risk, PSA is directly associated with the present risk of prostate cancer. The probability of detecting prostate cancer on biopsy increases directly with PSA across the full spectrum of PSA levels.
"בנוסף לניבוי הסיכוי העתידי [לסרטן ערמונית] PSA קשור ישירות לסיכוי של סרטן ערמונית בהווה. הסיכוי לגלות סרטן ערמונית בביופסיה עולה באופן ישיר עם העלייה ברמות PSA לאורך כל הספקטרום של רמות PSA".
אורולוגיה – טקסטבוק
הטקסטבוק של אורולוגיה מצרף את הטבלה הבאה, המבוססת על חמישה מחקרים גדולים, לפיה אצל נסקרים אשר נתגלו אצלם רמות PSA מעל 10 ננו גרם למ"ל (במקרה שלנו, כאמור נתגלתה רמה של 15.5) הסיכוי לסרטן ערמונית עומד על בין 31 ל – 76 אחוז (!).
מחקר אשר פורסם בירחון החשוב ביותר ביותר ברפואה, New England Journal of Medicine, מצביע על רמות PSA נורמליות ע"פ גיל ומוצא אתני. ניתן להתרשם כי עבור קבוצת הגיל אליה משתייך מר עובדיה (גבר לבן בן 63), רמות הנורמה בדמו אמורות להיות עד 3.5 ננוגרם למ"ל 2.
לקיחת ביופסיה
ע"פ הטקסטבוק המוביל לאורולוגיה, במידה ויש רמות גבוהות של PSA יש להתקדם ללקיחת ביופסיה. עם זאת חשוב לציין כי סף רמת ה-PSA שהחל ממנו, יש לקחת ביופסיה עדיין שנוי במחלוקת, עקב חשש לטיפול יתר במקרה של סף נמוך מחד גיסא, ומאידך גיסא במידה ודוגלים ברף גבוה יותר, קיים חשש לפספס אבחנות של סרטן זה כאשר הוא עדיין ניתן לריפוי 1:
The use of higher PSA thresholds risks missing important cancers during the window for cure, whereas the use of lower thresholds increases the proportion of nnecessary biopsies and overdiagnosis.
בביולוגרפיה:
- הטקסטבוק המקובל באורולוגיה, Campbell's Urology
- New England Journal of Medicine
כיצד אמור להתבצע אבחון סרטן הערמונית?
אבחון סרטן הערמונית מסתמך בדרך כלל על תסמיני המטופל ובדיקה גופנית. בדיקת המפתח באבחון ליקויים רפואיים בערמונית היא בדיקה פי הטבעת, שבה רופא בודק ידנית את בלוטת הערמונית. למרות שבדיקה זו עלולה להיות לא נוחה, רופא מנוסה ומיומן יכול להעריך את מצבו של החולה ואף להבדיל בין גידול שפיר לממאיר על סמך בדיקה זו בלבד.
כאשר יש חשד לסרטן הערמונית, רוב החולים עוברים ביופסיה, הכוללת חילוץ של רקמה מבלוטת הערמונית לצורך בדיקה במעבדה פתולוגית. באמצעות הביופסיה, ניתן לקבוע את אופייה המדויק של המחלה, את השלב שלה ואת אפשרויות הטיפול המועדפות.
לאחר ביופסיה, מטופלים רבים מבקשים חוות דעת רפואית שנייה כדי שגורם מקצועי אחר יבדוק את המקרה שלהם וייתן המלצות. בעוד שהאבחנה עצמה נשארת בדרך כלל עקבית, לאור האופי הפולשני לעיתים קרובות של טיפולים במחלות הערמונית, אנשים רבים מעדיפים לקבל חוות דעת ממומחה אחר.
אילו אפשרויות טיפול בסרטן הערמונית מקובלות כיום?
לאחר אבחנה של סרטן בבלוטת הערמונית, יש לבחור בשיטת הטיפול המתאימה. קיימות מספר אפשרויות טיפול זמינות, ולכל רופא עשויה להיות גישה שונה על סמך הערכתו. לדוגמה, רופא אחד עשוי להמליץ על ניתוח בגישה הפתוחה, אחר עשוי להציע ניתוח בעזרת מכשור רובוטי, בעוד שאחר יכול להציע טיפולי הקרנות.
לכן, פנייה לחוות דעת ממספר אנשי מקצוע היא חיונית כדי להבין את היתרונות והחסרונות של כל טיפול ולקבל החלטה מושכלת לגבי הגישה הרפואית המתאימה ביותר. במקרים מסוימים, ניתן לטפל בסרטן הערמונית גם באמצעות תרופות. במקרים כאלה, פנייה לחוות דעת רפואית נוספת הופכת חשובה כדי להבין את גישת הטיפול, תופעות הלוואי האפשריות ולקבוע את התאמתה למצב הספציפי.
היכן פוגש הצורך בחוות דעת משפטית מקרים של סרטן הערמונית?
מחלות המשפיעות על בלוטת הערמונית, הן מהמצבים השכיחים ביותר שיכולים להתרחש כמעט אצל כל הגברים. המחלות העיקריות כוללות הגדלה שפירה של הערמונית וסרטן הערמונית, שהוא סוג הסרטן השכיח ביותר בגברים.
מחלות ערמונית לסוגיהן, מתגלות בדרך כלל אצל גברים סביב גיל 60, מה שמוביל לסיבוכים במתן שתן, דלקות בדרכי השתן ומחלות כליות. לאחר אבחון, שניתן לבצע בשיטות שונות, רופאים נוקטים בטיפולים כגון התערבויות כירורגיות תוך שימוש בטכניקות שונות, טיפולי הקרנות או טיפולים תרופתיים / כימיים.
כאמור לעיל, בשל האופי הנרחב של סרטן זה, אנשים רבים מבקשים חוות דעת רפואיות נוספות כדי לקבל תובנות נוספות לגבי האבחנה שלהם. אולם בנוסף לכך, הצורך בחוות דעת רפואית מתעורר גם בהקשרים משפטיים. זאת לאור העובדה שהטיפול בסרטן הערמונית כרוך לרוב בתופעות לוואי משמעותיות. לפיכך, קבלת אבחנה מדויקת והמלצות לשיטת הטיפול המתאימה ביותר הן קריטיות לקבלת ההחלטות הטיפוליות הנכונות.
מה בין רשלנות רפואית לחוות דעת משפטית סרטן הערמונית?
היות והטיפול בסרטן בערמונית כרוך לרוב בהתערבויות כירורגיות אגרסיביות, שעלולות לגרום לתופעות לוואי שונות, לא אחת מוגשות תביעות נזיקין כנגד הגורמים הרפואיים המעורבים בתהליך. תופעת הלוואי הידועה ביותר בהקשר זה, היא אימפוטנציה, שעלולה להתרחש עקב נזק עצבי במהלך ההליך לטיפול בסרטן הערמונית. בנוסף, עלולים להופיע סיבוכים אחרים כגון נזק בדרכי השתן, זיהום, דימום ועוד.
במקרים שבהם מתעוררים סיבוכים כלשהם לאחר טיפול בסרטן הערמונית, מטופלים רבים מבקשים חוות דעת רשלנות רפואית כדי לקבוע האם סיבוכים אלו ידועים וצפויים, או שהם עשויים להיות תוצאה של רשלנות רפואית. לפעמים, בחירת טיפולים לא מתאימים, טעויות אבחון או כישורים ניתוחיים לא נאותים, יכולים לתרום לסיבוכים אלה, כפי שמתברר כאשר פונים לאורולוג מומחה לקבלת חוות דעת רשלנות רפואית בניתוח.
לכן, חולים רבים מתייעצים עם מומחים לאונקולוגיה אורולוגית כדי להבין את הגורם לסיבוכים שחוו במקרים בהם יש חשד לרשלנות.
לסיכום – חשיבותה של חוות דעת רפואית מקצועית בתיקים הקשורים בסרטן הערמונית
בתיקים הקשורים לסרטן בערמונית, קבלת חוות דעת רפואית מקיפה מאורולוג בר סמכא, הופכת קריטית למימוש זכויות הלקוח. בין אם מדובר בהבנת הגורם לסיבוכים לאחר הטיפול, בחינת האפשרות לרשלנות רפואית פוטנציאלית או קבלת חוות דעת של מומחה לצורך מימוש זכויות בביטוח הלאומי או בחברת הביטוח, אורולוגים מומחים ממלאים תפקיד חיוני בתהליך למיצוי זכויותיו של החולה.
אם אתם מעוניינים להפנות את מיוצגיכם לקבלת חוות דעת רפואית למטרות משפטיות בנוגע לסרטן בבלוטת הערמונית, זה הזמן לפנות לצוות המומחים המנוסים העובדים בשיתוף פעולה עם פורום רופאים שיכולים לספק לכם וללקוחותיכם את ההכוונה והתמיכה המקצועית הדרושים לכם. לקבלת חוות דעת יסודית מאורולוגים מומחים מובילים בתחומם, אנא לחצו כאן.
אפשרויות הטיפול בסרטן בלוטת הערמונית יכולות לכלול התערבויות כירורגיות, כגון ניתוח פתוח או ניתוח בסיוע מכשור רובוטי, כמו גם הקרנות. במקרים מסוימים ניתן לרשום לחולה גם טיפול תרופתי.
קבלת חוות דעת רפואיות מרובות היא חיונית כשמדובר בסרטן ערמונית. מאחר ואפשרויות הטיפול והסיבוכים הפוטנציאליים יכולים להשתנות, התייעצות עם אנשי מקצוע שונים מסייעת לאנשים לקבל הבנה רחבה יותר של מצבם ולקבל החלטות מושכלות לגבי הטיפול שלהם.
טיפול בסרטן הערמונית כרוך לרוב בהתערבויות אגרסיביות, שעלולות להוביל לתופעות לוואי כגון אימפוטנציה, פגיעה בדרכי השתן, זיהום, דימומים ועוד. תופעות לוואי אלו מדגישות את החשיבות של בחינת אפשרויות הטיפול בקפידה וחיפוש חוות דעת ממומחים לאורולוגיה אונקולוגית, כדי להפחית את הסיכונים ולשפר את איכות החיים של החולה.
חוות דעת רפואית של מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, ממלאת תפקיד מכריע בנושאים משפטיים הנוגעים לסרטן בבלוטת הערמונית. חוות דעת זו יכולה לשפוך אור על הסיבוכים שלאחר הטיפול, להעריך את ההיתכנות של הגשת תביעת רשלנות רפואית ולתמוך בטענות התובעים.